kutwo181.blogspot.com Headline Animator

31 August, 2010

Tips untuk menjadi "kaya"..

Kerja keras, tidak sombong, nasib kunci jadi jutawan

SEBUT soal wang, siapa saja tidak tertunggu-tunggu jika diberi peluang menjadi lebih kaya. Mengapa tidak, kemakmuran dan kejayaan hidup selalu dikaitkan dengan kesenangan dan keselesaan yang diukur dalam bentuk Ringgit Malaysia (RM).

Faktor kesenangan dan keselesaan hidup inilah yang menjadi matlamat kebanyakan individu dalam meniti hari dan merancang kehidupan.

Namun, usah bermimpi di siang hari atau memasang angan-angan kosong. Kekayaan bukanlah sesuatu yang mudah diperoleh. Jika disingkap cerita individu yang diiktiraf sebagai manusia paling kaya di dunia, sebahagian besar daripada tokoh ini menempuhi perjalanan hidup yang sukar.

Sepanjang survival hidup itulah mereka merasai 'jatuh dan bangun' serta menempuh pelbagai dugaan dalam mencapai kejayaan.

Dalam berangan-angan menjadi kaya, mungkin ramai antara kita tercari-cari modul yang boleh dicontohi bagi meraih gelaran jutawan. Jika ada panduan atau rujukan, sekurang-kurangnya strategi boleh direncanakan bagi merealisasikan impian.



Tip jadi kaya.

1. Mereka yang kaya percaya mereka boleh menjadi kaya.

Jika anda ragu-ragu dengan kemampuan menjadi kaya, ambil mana-mana majalah perniagaan dan lihat laporan mengenai kejayaan yang dicapai ramai ahli perniagaan.

Jangan fikir anda tidak mempunyai bakat seperti mereka. Sebaliknya cari jalan bagaimana mendapatkan kemahiran itu. Percayalah, jika anda sendiri tidak yakin bahawa anda boleh menjadi kaya, anda tidak akan berpeluang merasainya.

2. Mereka yang kaya meluangkan masa dan tenaga untuk belajar mengenai wang.

Biarpun terlalu menginginkan wang mereka menokok. ramai yang tidak meluangkan masa belajar dan memahirkan diri mengenai kaedah menjana wang. Sedangkan orang kaya sering meluangkan masa dan berusaha 'melebatkan' wang.

3. Mereka yang kaya mendapatkan nasihat kewangan betul

Antara rahsia penting golongan hartawan ialah mereka tidak bergantung sepenuhnya kepada institusi kewangan untuk mendapatkan nasihat. Ini kerana kebanyakan daripada institusi terbabit hanya mahu menjual produk dan perkhidmatan yang menguntungkan mereka saja. Golongan kaya akan mendapatkan khidmat nasihat dari pihak profesional dan berkecuali dalam menguruskan kewangan mereka.

4. Mereka yang kaya bijak mengaplikasikan teknik menjana kekayaan

Untuk mengaplikasi teknik menjana kekayaan bukan mudah. Ia memerlukan perubahan tabiat, kebiasaan dan keselesaan yang tidak memberikan keuntungan. Jika ingin berjaya, anda mesti bersedia untuk mengubah amalan tidak produktif anda selama ini.

5. Mereka yang kaya tahu bahawa mereka ingin menjadi kaya.

Istilah 'kebebasan kewangan' sememangnya sukar untuk memotivasikan diri. Tapi bagi golongan kaya, mereka tahu bagaimana kebebasan kewangan memberi manfaat kepada mereka. Misalnya, peluang menghabiskan lebih masa bersama keluarga, melancong dan sebagainya. Pendek kata, mereka tahu mengapa mereka perlu menjadi kaya!!!

30 August, 2010

SUASANA POSITIF..

CDM Wan Mahadzi menyampaikan mesej yang sangat penting kepada rakan kongsi yang baru melibatkan diri dalam industri ini bersama AKADEMI TAIPAN 181..
Dalam industri ini, suasana adalah satu peranan @ elemen yg sangat penting..bermula dari sedikit ia akan mencipta satu suasana yg bersemangat,bermotivasi,berilmu dan menghairahkan..Sesiapa juga yg bersama dlm industri ini akan terlibat dengan meeting,seminar,roadshow dan pelbagai bentuk perjumpaan lagi yg akan memberi momentum dan keyakinan yg sangat tinggi dan meluap-luap..
Rakan kongsi yg hadir tekun mendengar dan mengambil ilmu yg disampaikan...Tahniah!!! Akademi Taipan mendoakan kejayaan anda..


Tidak jemu-jemu menimba ilmu..Pasti menjadi CDM suatu hari nanti...
Di Akademi Taipan "suasana berniaga" sentiasa diwujudkan untuk mereka yg hadir sentiasa mempunyai momentum dan keyakinan yg sangat tinggi.."Suasana" yg ada akan mewujudkan satu persekitaran berniaga yg positif..Kehadiran mereka dalam "suasana" ini adalah golongan manusia yg sentiasa berfikiran terbuka dan positif..Yang memiliki satu keyakinan bahawa kejayaaan dan impian yg dimiliki akan dicapai suatu hari nanti..
Cukup Positif!!!! Walau sudah bergelar CDM,CDM Shahrina tetap mengambil nota untuk menambah ilmu..kita wajib contohi sikap yang sebegini...
Oleh yang demikian,kita seharusnya bersyukur kerana berada disatu Akademi yang mempunyai komitmen yang sangat tinggi untuk membantu kita menggapai apa jua impian yg selama ini kita impikan..CDM-CDM yang ada di Akademi Taipan dulu asalnya juga adalah golongan yg biasa2 sahaja..didalam Akademi Taipan inilah yg menyebabkan mereka ini menjadi insan-insan yg kini sangat LUARBIASA....Terima Kasih Taipan 181...

27 August, 2010

Safira Club 25 ogos 2010--CDM C.Mat hebat!!

Penyampaian yg bersahaja,banyak input,seronok mendengar,banyak membuka minda..( mukadimah sblm memberi ice breaking )

CDM Mohd Razali @ C.Mat graaduan dari Akademi Taipan 181 yg sgt berjaya..Graduate sbg CDM hanya dlm tempoh 5 1/2 bulan hanya dgn part time shj..Kini sgt commit untuk membantu semua warga Taipan untuk berjaya..

Safira Club 25ogos 2010--CDM Fitri Hebat!!

CDM Fitri yang sentiasa commit dgn biznes...CDM Fitri bersama isteri adalah org yg sentiasa paling awal dtg sblm meeting bermula..Sentiasa melemparkan senyuman kepada siapa jua yang mengujungi Akademi Taipan 181..Sangat Hebat..Sangat Luar Biasa...Sangat Bersemangat..Satu Anugerah buat Taipan 181 Utara!!!

CDM Fitri bertindak sbg mc pada meeting mingguan...banyak membuka minda kepada mereka yg dah bersama perniagaan ini dan kepada mereka yg baru hadir bahawasanya "segala-galanya DUIT"...."sebagai manusia kita tak salah untuk berimpian menjadi JUTAWAN...bukan sekadar impian tetapi kita pergi mendapatkannya....GO FOR IT!!!..

Safira Club 25 ogos 2010

video

Kata-kata aluan dari CDM Hasmidar ( graduan dari Akademi Taipan Zon utara )


Berkongsi sedikit kisah kejayaan bersama Akademi Taipan 181..pernah terlibat bersama perniagaan ini lebih 5 tahun dengan konsep "menjual" dan bergelar graduan CDM selepas 3 tahun bersama Akademi Taipan 181..kini telah memandu dan bergaya dgn kereta idaman "BMW 5 series" setelah dibimbing sepenuhnya oleh Akademi Taipan 181.."saya boleh,anda pun boleh..kita semua pasti boleh!!.."..."bersama Akademi Taipan kita semua pasti boleh berjaya..insyaAllah!!"
















24 August, 2010

Sharing..


Sharing dari seseorang yg hiba melihat Akademi Taipan 181 mempunyai komitmen yg sangat tinggi untuk membantu BANGSA MELAYU...

Aroma Terapi Minda Taipan 181 Part #2


"Up Line DiHargai-Downline Disayangi-Side Line Dihormati'...."bagaikan air dicincang tak akan putus".."bagaikan kuku dgn isi" antara kata-kata yg diluahkan oleh CDM Faridah...begitulah keakraban pemimpin-pemimpin di dalam Akademi Taipan 181 dari dulu,kini insyaAllah hingga ke akhirnya
Semua Pemimpin2 didalam Taipan pernah berasakan hubungan antara pemimpin melebihi dari hubungan adik beradik..ikatan yg tersimpul ini semakin lama semakin sukar utk dileraikan..."ibarat cubit peha kiri,peha kanan terasa"..
Kepada anda yg bersam perniagaan ini harus pandang penting hubungan sesama kita dalam perniagaan ini lebih2 lagi kita berada di dalam satu ukhwah yg sgt baik..setiap kejayaan anda yg baru adalah komitment cikgu2 dlm Akademi Taipan....
Berada dibwh satu Syrkt yg kukuh bersam perniagaan yg diangkat sbg satu Industri di abad ke-21 ini dan bersama satu wadah/kumpulan terunggul,berada di satu akademi/universiti yg akan membimbing kita semua kearah kejayaan...kita tak perlu sedikit pun risau utk memikirkan bila kita akan berjaya...krn Taipan tidak akan meninggalkan anda.....

23 August, 2010

Jom..jom...

Jom kita jumpa prospek hari ni tak kira pagi,tghari,ptg,mlm,subuh..ramai manusia di luar sana sedang mencari peluang..nak raya,nak pakai duit..Jadi kita yg sedang genggam peluang buat apa nak simpan dlm poket..Jom kita ramai-ramai hebahkan pasal peluang ni...Jom kita niatkan agar Aidilfitri kali ni semua org boleh bergumbira..bukan setakat adilfitri tahun ni,,aidilfitri bila2 pun kita boleh beraya seadanya..Harga gula,minyak dah naik..tak perasan ke harga kuih Tat Nenas pun dah mahal....Jgnkan Tat Nenas,kuih tempeyek pun dah naik harga..Jom-jom kita tunjukkan peluang ni...kongsi-kongsi...Jgn simpan nanti jadi pekasam berulat...

22 August, 2010

Ulasan dari DDM Ustaz Yusni mengenai Program Aroma Terapi Minda Taipan 181

Aroma Terapi Minda Taipan 181

Dibanjiri hampir 100 orang yang pertama kali datang untuk melihat dan mendengar sendiri peluang yang disajikan kepada mereka oleh "panel-panel Jutawan dari Taipan 181"..Kalau tidak banyak,sedikit mampu membuka minda mereka bahawa  Akademi Taipan mampu membantu melaksanakan cita-cita bagi mereka untuk mencapai satu perubahan dalam hidup...
Kehangatan dewan ditambah lagi perkongsian2 kisah kejayaan oleh panel-panel Jutawan yg berpengalaman sendiri dalam arena perniagaan ini yg banyak membuka mata minda kita bahawa di Akademi Taipan 181 ada satu module untuk melatih/membimbing/mendidik sesiapa sahaja tak kira latar belakang asalkan mereka berkemahuan untuk di Jayakan menjadi Insan Yang Luarbiasa.Kepada ayuh kita terus semarakkan meeting Taipan dimana jua.


19 August, 2010

Oh Direct Selling..Oh MLM..part one

Sesiapa yg tiada pengalaman @ perasaan untuk bersama dalam industri ini marilah ikuti jejak langkah aku..
Aku dulu dari kecik memang disuruh sekolah dan belajar rajin2 supaya besar nanti jadi "manusia yg berguna"..."manusia yg berguna" dari istilahnya mungkin menjadi seorang yg bergaji besar dan berpangkat..so nanti hidup kita senang..dapat kerja yg bagus,gaji lumayan,kawin,beli kereta,ada anak,beli rumah cukuplah...semua org pun sama...BETUL TAK?..
Aku dulu di sekolah dari rendah sampai kemenengah memang berstatus pelajar..tak cemerlang mana pun...wakil sekolah dlm mcm2 jenis sukan,sampai lompat tinggi pun aku wakil sekolah..bukan apa, masa training ada chance ponteng class..hebat lagi aku ni kt sekolah nak jadi ketua itu,ketua ini..dulu org panggil GP-Gila Pangkat...aku tak kisah pun..sbb kawan2 yg beri cadangan..sorang beri cadangan lepas tu sorang lagi tutup cadangan..Cikgu pun ambik mudah,terima cadangan..senang jer kerja cikgu..tak kesah lah.."sapa nak susah2?"..
Habis S.P.M aku further study..ewah mcm pergi oversea jer....dapatlah tawaran ke IPTA..thank to my dad coz arrange everything for me...kalau tak jadi "buruh kasar" di pasar borong la aku..mungkin sampai pencen..
Finally aku keluar IPTA sbg Graduate dgn baik slps 4 tahun berhempas pulas..aku bangga..my mom and my dad for sure diorang lagi bangga dapat anak semacam aku..ini aku perasan sendiri..aku tak tanya pun..mak ngan ayah bangga tak?...apapun syukur pada Allah krn aku berjaya menjalankan tugas aku sbg anak..
habis jer sbg graduator aku tak further aku punya study..umur 23 dah rasa tua..baik cari kerja..kot2 dapat seribu dua..nak jadi rezeki aku beli satu paper org putih ada iklan utk "fresh garduate"..interview punya interview dapatlah aku kerja..gaji basic rm1200..tahun 1997..masa ni nak bgtau..dah lah bujang,gaji 1200..mcm org kaya..enjoy sana enjoy sini slps 3 tahun gaji aku naik rm200...nak duit lebih kenalah overtime,restday kerja sbb sykt bayar double,public holiday pun kerja sbb dibayar tripple..oh kaya..kaya..
masuk tahun ketiga mulalah dtg masa yg boring utk kerja..badan dah penat..overtime mcm nak mampus pun dah tak nampak duit tu banyak..kalau setahun naik 100...10 tahun baru naik 1000..umur 33 tahun gaji aku baru rm2200...selepas disifir,dihisab dan di m3 kan aku notis sebulan utk angkat kaki...
dalam notis aku beli lagi surat khabar org putih sbb nak car kerja kosong..surat khabar melayu tak der mende2 ni...apply punya apply dapt lah aku kerja di satu kilang di shah alam..gaji basic rm1600 campur elaun tetap dpt lah rm2000..belom campur O.T..wah lumayan...baru aku sedar knp mak ngan ayah suruh belajar rajin2...kerja dan kerja akhirnya jodoh dah sampai..stahun jer kerja kt tempat baru ni aku kawin..dgn sapa?..malu la nak citer..
masa kawin isteri aku pun kerani kilang jer..nak banding kilang aku dgn kilang dia of course kilang aku lagi hebat..tapi status tetap sama.."pekerja kilang"..kawin2 jer kami dapatlah beli kereta nasional sebijik dan rumah pangsa sebuah...kehidupan yg membawa kpd satu ketanggungjawaban...dulu bujang lain..dah berumahtangga lain la kan...hidup berdua tak de lah tertekan sgt...kira boleh lah..ngam-ngam cukup makan...saving tak de gak sbb tak jadi amalan..makan gaji..selagi ada gaji kita makan lah...slps 4 bulan isteri aku disahkan hamil...fuh aku bangga dgn kejantanan aku...tetapi ujiann Allah sampai..anak yg dilahirkan slps 9 bulan dlm kandunagn isteri aku "meninggalkan kami utk bertemu dgn PENCIPTANYA"..itu tanda Allah sygkan dia dan sygkan kami juga...sempatlah kami diberi pinjam utk seminggu..subhanaAllah....
jadi kami ambil masa bertenang..semasa pantang isteri aku sibuk ingin merampingkan kembali mana badan yg dah kembang..dia tunjuk satu girdle dgn aku..dia tanya " cuba teka brp harga?"..aku ckp cap ayam..rm300 jer..last dia tunjuk resit pembelian..rm2000..aku tak kisah pun sbb dia pakai duit dia sendiri...
selepas berbulan-bulan isteri aku pakai dia bgtau nak jual pulak corset tu..aku tak kisah lah..benda tu pun pompuan punya...jgn dia ajak aku sudah...disini lah bermulanya kehidupan direct selling aku sekeluarga....

18 August, 2010

Aura Taipan 181 Sungguh Dasyat..



Aura Taipan 181 kelihatan bersinar.. Semangat & keyakinan bersama perniagaan ini semakin kuat..Momentum seakan kembali..kita harus manfaatkan peluang ini bersama..Suasana Taipan akan lebih meriah dan terus meriah..Nasihat:"Jangan tergolong dalam kerugian"..
Kita semua sedang berada di satu pentas/platform/landasan yg benar..Kehadiran "Penasihat Hai-O" mlm tadi di Mines ( En.Kamaruzzaman) telah banyak merungkai permasalahan yg sebelum ini byk berlegar dlm fikiran..
Mulai saat dan ketika ini ia sudah lenyap..Selagi kita Bersama & Bersatu dalam Taipan kita berpeluang mencipta satu kejayaan..Akademi Taipan provide kpd kita satu tempat utk mewujudkan suasana dlm perniagaan ini..Meeting/Seminar/Group Meeting semuanya berperanan utk menaikkan "Nafsu" dlm berniaga..
Apabila nafsu lemah kita jadi tak kuat..jika nafsu kita "menggila"--membujur lalu melintang sapu--
Nafsu/Kehendak/Ransangan/semangat/motivasi sangat penting dalam berniaga.. Utk membina perniagaan perlu kepada satu suasana yg memberansangkan..Org baru  yg melihat pasti bersemangat..bila ramai org baru bersemangat,org lama pun bertambah-tambah-tambah semangat...
Akademi Taipan 181 diasaskan bertujuan utk membawa kita semua ke satu generasi yg berlainan.. Yang biasa2 akan menjadi luarbiasa.. Taipan 181 telah mencipta BRAND yg tersendiri..kita berada dlm satu kumpulan yg memiliki gaya/kualiti& keunggulan..Jgn keluar dari landasan..nanti terbabas susah nak diperbetulkan..kita duduk dlm jemaah Taipan..insyaAllah kita akan ditunjukkan jalan..
Ayuh rakan2 seperjuangan,mari kita susun langkah utk berjaya dan terus berjaya!!!
Taipan my choice forever!!!

16 August, 2010

Erti sebuah "Impian"

I-Imiginasi
M-Matlamat
P-Perancangan
I-Ilmu
A-Amal@tindakan
N-Niat
Berimpian@IMIGINASI adlah percuma..FREE!!..ramai org yg takut utk berimpian..takut jadi kaya,takut pakai keta mahal,takut melancong dan bermcm2 jenis takut lagi..Jadi kita tahu org yg BERANI shj yg boleh berjaya..yg takut tetap mcm tu....


Dalam memiliki impian perlu ada pula MATLAMAT..BILA?..sebulan,2 bulan ,3 bulan,setahun,2 tahun..Masa adalah sama Allah beri kpd manusia..tiada siapa lebih tiada siapa kurang..24 JAM seorang..bagi org yg berjaya mereka memiliki matlamat utk berjaya dlm masa yg pantas..pantas dlm erti kata mereka lakukan sesuatu kerja secara berterusan dan memberi komitment yg sangat tinggi..MASA ITU EMAS!!! & DEMI MASA MANUSIA DLM KERUGIAN....
Setelah matlamat di buat maka PERANCANGAN b'mana utk mencapai sesuatu matlamat harus di rangka..Sebagaimana nak berperang..perancangan2 utk bertempur harus dibuat..setakat memiliki peluru dan senjata yg canggih belum menjamin satu kemenangan dlm peperangan..Perancangan rapi bersandarkan matlamat yg ingin dicapai harus dibuat..DETAIL,TERPERINCI..
Seterusnya ILMU..apa lagi yg penting selain dari ilmu? Nak kaya kena ada ILMU..dah kaya juga kena ada ILMU..mana nak dpt ilmu? banyak...kita je yg MALAS..guru2 yg sudah berjaya,majalah2,internet,media massa,media elektronik,buku2..banyak lah...kita kebanyakan tahu ILMU itu penting..Jambatan hidup,Penyuluh hidup,tuntulah ilmu hingga ke negara China,tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad..ramai org tahu..TETAPI MALANG..kita cuma tahu tapi tak buat!!.....Nak ambil ILMU kena pula dgn adab sbg pelajar..ada buku,pensil,pen,voice recorder dan mcm2 lagi..baru lekat dlm kepala otak kita.."When You Hear,You'll Forget.."-otai...

Dah ada ilmu kalau tak diAMALKAN mcm mana nak tau ilmu tu betul ke songsang?..jadi kita kena buat,bertindak..bukannya membabi buta..tetapi berdasarkan imiginasi-matlmat-perancangan-ilmu yg kita perolehi..kadangkala kita ada lihat org yg tak de ilmu lebih berjaya CEPAT dari kita..Jgn berfikiran negatif..biar kita menjadi seorang yg BERJAYA & BERILMU...itulah sebaik2nya..cepat dan lambat bergantung kepada matlamat dan perancangan..
Dan yg paling penting sebelum kita memulakan apa jua kerja adalah NIAT...Lihat & dalami NIAT kita utk bersama perniagaan ini utk apa? utk kaya? kaya yg mcm mana? Inilah perkara pokok yg mendorong seseorang itu kekal sepanjang hayat dlm berniaga ini..rata2 kita telah ditanam dlm fikiran utk jadi JUTAWAN..Yes!!!memang kita hendak ke arah itu..kita tahu duit bukan segala2nya..tetapi semuanya DUIT..kita tak mau lagi dicengkam kemiskinan..cukuplah ayah,emak,atok,nenek kita yg sudah menanggung itu semua..Sekarang kita mahu jadi kaya..dgn cara  yg bersederhana..kita harus betulkan NIAT..apb NIAT betul kita pasti jujur,telus dan amanah..baru ramai org sayangkan kita...
so marilah kita ber "IMPIAN"....
TAIPAN Forever...

14 August, 2010

Jangan Pandang Belakang....

Nanti nampak Hantu..!!! Banyak nasihat2 org tua kita pesan dulu..." kalau jalan malam2..jgn pandang belakang,nanti nampak hantu"..walau pun bergurau , kita jadi terus takut untuk pandang belakang..manalah tahu betui2 ada hantu..Tapi dlm konteks berniaga kita ambil sikit panduan atas nasihat org2 tua kita tu..
Sekarang ni ramai antara kita yg merindui peristiwa2 yg dah berlalu... dulu kita ramai kawan , bersemangat , bermotivasi.. dissbkan kita selalu memandang ke belakang kita jadi manusia yg ketinggalan.. kita tergolong dlm kategori seorg yg suka berfikir ,termenung,bertanya pada diri sendiri..dam bermcm2 lagi..akhirnya kita menjadi "pasif"..@ buang MASA..
Sekarang bukan nya masa utk kita "pandang belakang"..kita harus "pandang kehadapan"..pandang apa impian yg belum kita dapat..income,network,bangga,melancong semuanya masih dalam igauan..Nak success tak susah..kita tiru shj cara org yg berjaya bekerja..TIRU!!!!...
Jadi mcm bangsa Jepun...Bangsa yg pandai sekali meniru didunia..Negara yg menjadi sgt MAJU selepas negara nya di ATOMkan....Bayangkan selepas 20 tahun di BOM, Jepun berada dipersada antarabangsa dlm pemilikan Ekonomi...persoalannya..adakah mereka hanya bersedih demi mengingatkan apa yg telah berlaku..?..mereka BANGKIT...dan kini menjadi antara negara kuasa ekonomi yg terkuat di dunia..Kegagalan,kehancuran,kemusnahan yg mereka alami sebenarnya menjadi satu titik penolak kpd  mereka untuk berjaya dan menjadi terkuat pada hari ini...
Kejatuhan dalam perniagaan juga begitu...kita tak perlu menangisi @ pasrah..."Jgn Pandang Belakang"...
Pandang kehadapan...apa yg kita mau dlm masa setahun dari sekarang...kereta mewah apa yg kita idamkan?..BMW..MERC..AUDI...mcm2 lagi...Rumah kediaman yg mcm kita nak...BANGLO..SEMI-D..nak melancong kemana..EROPAH,ASIA..semuanya kita boleh dapat dlm berniaga ni..Bukan main2...

12 August, 2010

"Pasang & Surut dalam Berniaga"

Situasi yg lumrah berlaku dalam perniagaan...
Kadang-kadang kita di atas..kadang-kadang kita di bawah....
Mana ada org sentiasa berada di atas..? Kadangkala pendaki gunung everest perlu turun-naik-turun-naik ( tetapi bukanlah terus turun ke bawah ) utk dia terus berada di puncak yg tertinggi di dunia..Begitu juga perjuangan dalam perniagaan ini...
Yg penting JGN GIVE-UP!!!!Terus..terus..terus..dan terus bertahan..Impian kita sudah kelihatan dihadapan...
"Tak lari gunung dikejar...hilang awan nampak lah ia.."..
JGN GIVE-UP!!!Dlm keadaan skrg ayuh kita bangkit..baiki diri..byk positif...berganjak ke tahap tertinggi.!!!
Jatuh Bangun Ni BIASALAH....kita buat lagi...lagi..lagi.....
Akademi Taipan ada..Cikgu2nya ramai yg pakar...semuanya POSITIF!!...go..goo...BANGKIT!!!!!
kita takkan keseorangan apb berada dalm Akademi Taipan..!!!!!
Mana ada jenis perniagaan lain spt kita berniaga sekarang..???? Sokongan moral kawan2..positif...ransangan..semangat..motivasi semuanya diberi...
FIKIR sejenak.."UTK APA KITA BERHENTI...?????"....

09 August, 2010

"Penjiwaan"

"Penjiwaan" & "Penghayatan" dlm biz ini adlah satu unsur utk kita terus mengorak langkah kejayaan..Tanpa "penjiwaan" yg benar2 menusuk ke minda dan sanubari AWAS!! ramai akan terkandas.."Menjiwai" bentuk p'niagaan yg berbentuk rangkaian @ MLM ini , akan menyebabkan kita teransang,teruja dgn kejayaan yg telah ramai org lain perolehi..Timbulkan persoalan : Apa bezanya mereka yg sudah berjaya dgn diri kita?..Sering kita lihat latarbelakang mereka yg berjaya tidak setanding dgn kita..Tetapi mereka lebih luarbiasa dari kita...Itulah kesan dari "Penjiwaan dlm berniaga"..
"Menjiwai" syarikat pula penting utk kita mendalami apa itu plan pemasaran syarikat..apa pulangan yg diberi..apa ganjaran2 lain yg boleh kita dapat dan lain2 lagi...
Dan yg paling perlu adalah "penjiwaan" terhadap kumpulan..PERHATIAN!! wajib lihat ia mustahak dan serius!!!..
Untuk mendapat "penjiwaan" kpd kumpulan Taipan kita seharusnya 200% memiliki sikap yg positif....Dahulu nama Taipan dlm p'niagaan ini langsung tidak dikenali..kemudian dikit berdikit nama Taipan telah dibina dan harum..Pada 15/11/2009 sbg saksi dan bukti nama Taipan 181 terpampang di dada surat khabar bahawasanya Taipan adalah kumpulan terunggul..satu malaysia sudah menjadi saksi Taipan adalah kumpulan terunggul...Di tambah pula baru-baru ini Akademi Taipan 181 seluruh tanahair telah dirasmikan..Ini lah Akademi tulen yg sentiasa meletakkan komitmen yg sangat tinggi utk kita dan rakan2 kita menjadi insan yg luarbiasa...Biz talk,Group Meeting,B.O.P meeting malah seminar2 yg dianjurkan oleh Taipan sering dibuat bagi membantu usahawan2 semua berjaya...Tenaga2 pendidik (CDM-CDM) tidak jemu2 memberi ilmu kpd sesiapa jua yg mahu hadir dlm program yg dianjurkan..Ramai dikalangan mereka yg mulanya tidak tahu berniaga tetapi akhirnya menjadi KAYA...Berdosakah kita untuk mejadi KAYA?
Jadi ambillah sedikit ruang utk kita "Menjiwai" & "menghayati" sejenak apa sumbangan Taipan kepada kita..Tak perlu dipersoalkan apa itu Taipan untuk kita dan siapa kita tanpa Taipan...?
TAIPAN 181 tetap GAH!!!

08 August, 2010

Akademi Taipan 8 Ogos 2010-CDM Kartini

"Nak success bersama akademi cukup mudah..Jumpa sahaja prospek..Prospek kita adalah percuma."
"Nak berjaya ada cara , tak nak ada sebab"..
"2 cabaran shj dgn propsek iaitu "nak" @ "tak nak"....
"Buat jgn berhenti.."
"Give-up pertengahan jalan biasa..apa perlu dibuat?..dtg kelas..Akademi Taipan 181 sentiasa terbuka..."
"Naik & jatuh dlm berniaga adlah biasa...yg penting bertahan.."

Meeting..Meeting..Meeting..

Siang esok 8 Julai 2010 pukul 9.30 pagi , meeting lagi..tiap2 Ahad meeting di USJ Wisma Taipan 181..Semua rakan2 kongsi yg sudah @ baru bersama Akademi Taipan pasti membawa rakan2 baru untuk memberi peluang untuk sama2 berubah..Kepada mereka yg masih bersama Taipan masih lagi dlm prosees untuk membina semangat,kepimpinan,rangkaian dan perlu banyak lagi ilmu untuk mengejar kejayaan..
Kepada yg sudah mencapai impian sbg CDM , juga masih dtg utk terus bersemangat dan memberi motivasi kpd rakan2 kongsi yg ingin berjaya..sesiapa yg dtg @ hadir , pastinya mereka2 ini sgt positif minda , jiwa & raga..
Kepada mereka yg sudah fulltime , pasti akan menjelma siang esok.. Ahad @ hari minggu bukan hari cuti utk warga Taipan..Inilah masa utk bersama rakan kongsi...Masa utk usahawan di Taipan adlah terlalu singkat..memang mereka sentiasa sibuk krn "org yg sibuk jugalah yg akan kaya dan berjaya"
Pesanan kpd mereka yg ingin berjaya..berilah ruang dan peluang masa anda utk kita berjaya..contohilah kepimpinan CDM2 dlm Taipan..Meeting umpama api yg menyala untuk menyediakan sesuatu resepi @ masakan..teruskan nyalaan api tersebut semoga masakan yg kita makan tidak akan mentah dan sedap........
Banyak perumpamaan yg boleh diberi dlm perniagaan ini..salah satu darinya ialah  "membina rangkaian @ membimbing d/line umpama seorg Ibu yg mengandungkan anaknya selama 9 bulan..kita lihat isteri @ ibu yg mengandungkan anaknya , walupun allergic,sakit,dan bermacam-macam lagi pantang larang diikut hanyalah demi utk menjaga anak dlm kandungannya sentiasa sihat.Makanan , minuman , kesihatan diri dijaga demi utk anak yg bakal dilahirkan menjadi seorang yg sempurna sifatnya..
Slps 9 bulan bayi yg selamat dilahirkan akan disusu,dibelai,ditatang bagai minyak yg penuh..dididik , diasuh ,diberi bisikan agar dewasa nanti akan menjadi insan yg berguna bukan shj kepada keluarga , malah kpd bangsa dan agama.."
Begitulah sedikit persamaan dlm kita menjalankan perniagaan ini..setiap rakan2 baru yg kita sponsor , kita harus menjaga.membimbing,mendidik mereka dgn segala ilmu yg kita miliki..Taipan memiliki semuanya itu..Rakan2 baru yg kita taja umpama "anak yg di dalam kandungan se-orang ibu"..masa depan seorg anak akan dicorakkan oleh seorg ibu dan ayah..begitu juga dgn rakan2 kongsi..kita akan membentuk matlamat dan wawasan agar mereka juga akan menikmati apa yg telah kita nikmati..
Jadi marilah kita sama2 renungkan sudah berapa besar usaha kita utk mencorakkan rangkaian..?

06 August, 2010

Meeting

Meeting...satu elemen penting dlm berniaga MLM...ramai org malas nk dtg meeting.. apa sbb kita x brp pasti..
tetapi ramai yg tahu bahawasanya meeting adalah mustahak utk kita terus berjaya dan kekal sepanjang hayat berada dlm biz ini..komitment org yg berkemahuan/berimpian/berjaya dlm perniagaan ini , kita akan nampak apb mereka selalu dtg meeting..mereka2 yg berjaya ( CDM-CDM ) semuanya dtg meeting..tak pernah mereka meninggalkan meeting walaupun perkara/ilmu yg sama di sampaikan..pen dan buku nota adalah teman sejati..nampak mudah tapi ramai yg susah utk berubah..benarlah kata-kata mereka yg dah berjaya.." when you hear you'll forget "..apb kita hanya mendengar sesuatu ucapan cukup senang utk kita LUPA.. So tiada jalan lain , kita perlu berubah dan lakukan sedikit perubahan walaupun hanya membawa sebtg pen dan sebuah buku utk kita tulis..mungkin sedikit perubahan membawa satu makna yg besar dlm kehidupan kita....Go..Go..Go.. TAIPAN 181!!!! Jom Jadi O.K.B..

05 August, 2010

SUCCESS

Hari semakin PANTAS....Hanya perlu pandang kehadapan dan tidak perlu toleh ke belakang,,Semak pencapaian dan banyak buat rujukan..Di level mana kita sekarang?..Kejayaan pasti menanti...itu PASTI!!!!
Kejayaan yg datang pasti dgn usaha yg bersungguh-sungguh,tekun,fokus dan atas ILMU yg berterusan..POSITIF..!!!
Kecewa,putus asa,gagal,negatif semua dah hilang dan terhapus dari diari kita..Dgn sokongan,bimbingan berterusan dari Taipan 181 pasti kejayaan di perolehi...Kebebasan MASA & KEWANGAN adalah matlamat kita..So jgn give-up dan don't give-up give-up...Hari ni confirm ada closing...x perlu banyak..5 pun dah cukup..Minggu dpn mmg ramai yg ikut pergi meeting..CONFIDENCE!!!
Aku Hebat..!! Aku Boleh..!! Aku Pasti BERJAYA..!!!!!

04 August, 2010

GO..GO..GO..Taipan Boleh...!!

Dlam Akademi Taipan 181..2 buah lagu wajib didendangkan..Hai-O perjuanganku dan Fikir Boleh..
Besar maknanya lagu "Fikirkan Boleh"...
Kita adalah apa yg kita fikirkan..memang betul..kita akan jadi apa yg kita ingat,sangka...
kita terlalu byk sgt risau,khuatir,takut,malu,tak tahu,jemu,putus asa dan mcm2 lagi yg negatif..
ini semua fikiran yg akan merosakkan,membantutkan impian masa depan..kita akan jadi seperti org yg "mati"..(hidup tapi tiada impian..)
pada realiti @ teorinya mmg kita tahu ada 2 shj pilihan dlm biz MLM ni..."hidup" @ "mati"...dan kita juga tahu yg " hidup" pasti akan menjadi luarbiasa,ada perubahan,dari baik menjadi terbaik..dan kita juga sedar yg "mati" akan merana...so kita ada 2 shj pilihan..nak hidup @ mati..persoalannya...MENGAPA KITA NAK PILIH YG "MATI"..?
Kalau kita pilih yg "hidup" ada 2 pilihan jugak..."lambat" @ "cepat"..
"lambat" pun tak de masalah..kita pasti ke destinasi..ya "cepat" pun sama..tetapi kalau "lambat" yg kita pilih untuk apa..? memang sampai kedestinasi..tetapi mengecapinya sekejap...kenapa tidak kita pilih yg "cepat"..cepat kedestinasi dan lama kita akan mengecapinya...
Jadi sebenarnya kita yg dah menjejakkan kaki dlm "planet jutawan" ni..buat lah pilihan yg terbaik...
Bagi saya pilihan untuk "hidup" dan "cepat" adalah yg terbaik.."hidup" pada sy adlah krn IMPIAN...dan "cepat" bagi sy adlah penhargaan kpd diri utk mengecapi apa kekayaan yg Allah nak beri untuk umatnya..
Go..Go...Go... Taipan!!!
Go..Go..Go..Taipan!!!!
Jom jadi O.K.B...org kaya beramal & bertaqwa..Amin..

CDM Julianah Binti Munaf @ CDM Yan Part #2

Selepas pemergian kakak dan ayah yg disayangi aku menyambung lagi pengajian dgn kos perbelanjaan ditanggung oleh abg..tamat shj SPM dgn keputusan yg BOLEH LAA...aku sambung pengajian diperingkat STPM di Sek.Men.Kebangsaan Sg Besar juga dlm aliran sains..Slps tamat persekolahan aku terus ke ibukota untuk mencari pekerjaan yg boleh untuk aku dan keluarga mendapat sesuap nasi...
Selepas hampir 10 tahun bekerja akhrinya Allah menemukan aku dgn bekas rakan sekelas sewaktu di tingkatan 5 sains iaitu ( Aku lah yg empunya  blog ni..)..setelah hubungan terjalin selama setahun ( tahun 2000 ) akhirnya kami mengikat tali pertunangan selama setahun dan diijabkabul pada 10 November 2001..
Mungkin dah rezeki..slps shj berkahwin kami dpt memiliki sebuah rumah Apmt ditingkat 6 di satu kawasan di pinggiran Subang..waktu itu aku bekerja sbg kerani di sebuah kilang yg membuat "batu-bata" dgn bayaran Rm 1500 sebulan dan suami bekerja di sebuah kilang di Shah Alam..Kami ( emak,abg ) duduk bersama..tapi slps berpindah abg terpaksa membawa haluannya..tinggallah kami ber-4..
Alam perkahwinan kami bahgia sehingga slps bulan ke-4 slps perkahwinan aku disahkan mengandung..kami semua gembira yg teramat sangat krn akan menjadi seorang Ayah dan Ibu kepada seorang anak...
Allergic sewaktu mengandung amat payah bagi aku..morning sickness,evening sickness tak kira time..hingga lah waktu2 hampir bersalin..dan pada 18 Oktober 2002 akhirnya ( Muhammad Asyraf ) dilahirkan di Hospital Selayang..

Akademi Taipan 3 Ogos 2010

Kehadiran tetap sesak..
 Akademi Taipan 181 tetap meriah!!!!..Jemput semua menyertai kami....Kita bersama Syarikat yang kukuh..Kumpulan Akademi yang terunggul..tiada sebab mengapa anda tidak boleh berjaya..Go..Go..Taipan!!!!
                
          Kehadiran org baru tetap menggalakkan dan teruja apb berada dlm Akademi Taipan yg 200% ingin membantu untuk berjaya!!!
CDM Siti Rohani memberi kata2 aluan..

CDM Shahrina memberi Ice Breaking
       "saya dahulunya juga biasa-biasa                     seperti anda semua.."
Fokus...
  
              KITA HEBAT..KITA BOLEH..KITA PASTI BERJAYA!!                                      
                                                            

03 August, 2010

Ramadhan Akademi Taipan 181

Malam ni B.O.P macam biasa...ooppss!! bukan macam biasa tapi LUARBIASA!!!.. Hampirnya Ramadhan al;mubarak ini AT 181 akan memanggil seorang penceramah agama yg akan ber Tazkirah di mines tepat pukul 8:45 mlm..
Ayuh JOM !! kita mendalami konsep rezeki , ganjaran bagi mereka2 yang sabar...sabar menghadapi ujian,cabaran dan halangan dlm perniagaan ini..
Kita perlu dedahkan diri kita dgn majlis2 spt malam ni untuk menambah kuat lagi pengetahuan , kesabaran , kekuatan dalaman agar minda kita sentiasa positif.....tq Taipan krn menganjurkan majlis2 spt ini semoga kita semua diberkati dan dikasihi olehNYA...
*ingin sangat menjadi O.K.B ( org kaya ber Taqwa )...Amin..

02 August, 2010

Susah Nak ke Meeting/Biz talk..

Nak ajak prospek dtg meeting sebnarnya tak susah kalau kita fikir ia mudah..so fikir lah mudah..
fikir biar mudah dulu , yg susah x  perlu ingat pun..kita cerita peluang berniaga ni mudah , hebat dan bersemangat..mudahnya biz ni sbb kita hanya bawa rakan/member untuk turut serta sbb kita tahu semua org x benci "duit"..hebatnya biz ni sbb kita tahu dah ramai org biasa2 dah berubah menjadi kaya..bersemangatnya kita sbb kita dah bercampur/bergaul dgn mereka2 yg memiliki minda yg sentiasa positif..
semua orang boleh terlibat..x de masalah..
Dgn presentasi kita yg nampak mudah , hebat dan bersemangat , prospek akan tahu dari air muka kita meeting itu penting..semangat yg ditonjolkan didepan prospek itulah yg kita dpt dari meeting di AKADEMI TAIPAN 181...
Tonjolkan kehebatan/keunggulan TAIPAN..Taipan ada dimana2 shj..Kita Akademi yg membantu & membimbing mereka2 yg ingin berjaya..Tunjukan gambar2 B.O.P Taipan , wajah2 CDM yg selalu berada di tempat anda...promote gila-gila..tunjukkan surat khabar yg mengandungi nama TAIPAN 181..
So..dgn semangat kita sewaktu presentasi..insyaAllah untuk membawa/mengajak prospek untuk dtg meeting/biz talk akan dipermudahkan..

CDM Shahrina Bt Mohd Yazi

5 Disember 1982 lahir insan yg diberi nama Shahrina..berasal dari Ulu Pauh,Arau Perlis..anak sulong dari 6 adik beradik..Berasal dari sebuah keluarga yang berniaga runcit lebih dari 10 tahun di kampung beliau
Memiliki Diploma in Lanscaping dari UItm Shah Alam..
Sebelum menyertai perniagaan ini pernah bekerja di Majlis Perbandaran Subang Jaya sebagai Juru Lanskap..
Atas desakan hidup di bandaraya,dengan pendapatan yg tidak seberapa dgn dikurnikan 2 cahaya mata bersama kos saradiri yg tinggi..Shahrina telah mengambil keputusan utk bersama Hai-O pada penghujung 2007..setelah 3 bulan bersama suatu lonjakan,perubahan,keseronokan,keceriaan telah terpancar..akhirnya beliau meletakkan jawatan dan full time bersama Taipan 181..setelah tindakan nekad di buat dtg cabaran yg bertali arus..dahan tempat berpaut hanyalah Akademi Taipan yg sentiasa mendorong,meransang,menyuntik semangat kpd beliau agar terus bertahan dan terus bertahan,,
Akhirnya berkat ketahanan diri yg sentiasa dipohon,rezeki utk keluarga dimurahkan, Shahrina telah dinobatkan sbg Crown Diamond Manager pada ulangtahun Hai-o yg ke-17 di stadium malawati shah alam..
Dari seorang yg takut bertukar menjadi berani..dari seorg yg "tak tau cakap" bertukar menjadi seorg speaker yg hebat..sudah berani berimpian besar,,
Seorang yg berjiwa besar,commit pada semua d/line,tegas dlm membimbing,ikut panduan Taipan telah melonjak Shahrina krn berada di atas pentas CDM bersama 3 lagi CDM yg dilahirkan..HEBAT!!!

Melayu wajib berubah...






















Kenalah kita buat sesuatu dan bersungguh-sungguh...Cukup ke duit kita kalau macam ni..?
Pastinya bersama Akademi Taipan 181!!!

01 August, 2010

Berdikit-dikit tapi x jadi-jadi bukit

Ramai dikalangan kita yg menabung sikit-sikit..tapi setelah sekian lama tak berbukit-bukit apatah lagi nak menggunung-gunung..Why?
Menurut statistik KWSP :
  • 72% pencarum menghabiskan duit caruman dlm masa 3 tahun
  • 90% pencarum memiliki tabungan kurang dari Rm100,000 bila mencapai umur 55tahun
  • Purata tabungan adalah Rm114,000 bagi setiap org yg bersara
  • Purata pendapatan bulanan ialah Rm475 sebulan jika diambil hayat hingga 75tahun   
Delima ini sering menghantui para pesara..ranai pesara skrg tak meneruskan budaya lama..bila pencen balik kampung..kini mereka tinggal di bandar2..bilamana kos sara diri tinggi dan anak-anak tidak dapat membantu ramai antara pesara yg bekerja semula sbg pegawai keselamatan,tukang kebun atau pemandu..ini semua kerana tabung persaraan masih tidak mencukupi!!!
Kita lihat pula keadaan inflasi dlm jangkamasa panjang.20 tahun lagi?...Harga gula naik,minyak naik dan pelbagai brg2 keperluan yg lain kita tidak sedari sudah naik..Harga makan diluar 3 kali sehari sekarang mencecah Rm15..andaikan 20 tahun kehadapan..berapa?
Jadi,ayuh kita yg telah menjejakkan kaki dlm dunia perniagaan Hai-O ini terus melebarkan sayap demi menghilangkan kerisauan,delima yg dihadapi olehh para pesara skrg..Pendapatan perniagaan bersama Hai-O terlalu lumayan..Bayangkan sudah terdapat usahawan Hai-O yg telah memiliki simpanan sebanyak Rm 8,000,000 dlm 7 tahun berniaga...
Dah ada org yg boleh...so kita semua pasti BOLEH!!!! 

CDM Julianah Binti Munaf @ CDM Yan

Tanggal 19 Julai 1975 lahirnya insan yg diberi nama Julianah binti Munaf di satu kampung di Sabak Bernam,Selangor..Anak bongsu dari 4 adik beradik ini dibesarkan dlm satu keluarga yg sangat sukar..Ibunya hanyalah seorg surirumahtangga sepenuh masa dan ayahnya hanya seorg pekebun..
Dalam menjalani kehidupan yg agak sukar,ujian telah dtg menimpa ketika beliau berumur 4 tahun krn seorg dari kakak beliau telah dipanggil utk bertemu PENCIPTANYA..itulah tanda yg kita sentiasa diuji..
     Bersekolah di Sek,Keb.Teluk Rhu sehingga Darjah 6..krn kehidupan keluarga yg sukar,beliau ke sekolah tanpa berbekalkan duit belanja seperti apa yg beri kpd anak-anak kita skrg..terima kasih kpd kakak dan 
abang yg sanggup berkorban utk adik yg ingin menimba ilmu demi membela nasib keluarga..Menyambung persekolahan di Sek Men Tunku Abdul Rahman Putra dialiran sains..Tersentak lagi dgn ujian yg Allah beri,ayah kesayangan telah pergi selama-lamanya ketika saat peperiksaan yg besar (SPM) yg akan menjadi penentu bakal menjelang..antara adik-beradik beliaulah yg paling rapat dgn arwah ayah..arwah ayah selalu berpesan "belajar bersungguh-sungguh..jgn main-main".....bersambung

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...