Adakah Sayuran Tempatan Selamat?
Kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan para pengguna di dalam dan luar negara mengenai tahap keselamatan sayur-sayuran yang dikeluarkan di Sabah. Pengimport sayur-sayuran semakin berhati-hati untuk membeli sayur-sayuran yang dikeluarkan di negeri ini. Adakah keprihatinan ini berasas?
Sayur-sayuran yang mengandungi tahap
sisa racun serangga yang tinggi terbukti dalam statistik yang
diperolehi. Pada tahun 1999, empat pengeksport sayur dari Sabah telah
didapati mengeksport sayur-sayuran yang melebihi Paras Sisa Maksimum
(MRL) (Sumber: FAMA). Cawangan Penyelidikan Jabatan Pertanian Sarawak
juga telah mendapati bahawa 10.4% daripada sayur-sayuran yang diimport
dari Sabah didapati melebihi MRL pada tahun 1998. Tahap MRL yang tinggi
didapati dalam 75% daripada keseluruhan sampel daun celery China, 50%
chai sim (sawi bunga), 40% cili (capsicum), 20% terung, 25%
bayam (spinach) dan 15.6% kobis China.
Statistik tahun 1998 daripada Jabatan
Kesihatan juga mendapati kandungan racun serangga adalah melebihi MRL
bagi sayur minyak, sawi pahit, sawi bunga (Chai Sim), kacang wangi,
bayam, sawi Taiwan, daun “Sadri”, cilli, bendi, daun ketumbar (Chinese
celery) dan bayam putih. Statistik daripada Jabatan Perangkaan
menunjukkan bahawa 21% daripada sayur-sayuran tanah rendah yang diambil
sampel antara Januari hingga Mei 2000 mempunyai paras sisa racun
serangga EBDC yang melebihi MRL, mengikut masing-masing.
Kesimpulannya : semua pemakanan yg kita ambil ada kandungan "racun" pada tahap berbahaya yg kita tak sedar...sebab itu juga ramai manusia yg jiwanya sentiasa negatif , cepat emosi , lekas naik darah , cepat putus asa , tidak berimpian , mental lemah , jiwa kacau , nafsu bergelora , dan lain-lain yg berpunca dari pemakanan..
Jadi mari kita berkongsi satu alat yg turun dari langit untuk dikongsi bersama masyarakat semoga kita kekal sejahtera walau pun kita tahu yg kita akan mati..
kata-kata anak orang asli bukit lanjan :
"kalau nak , nak lah....kalau tak nak syudah..."
kah..kah..kah..