kutwo181.blogspot.com Headline Animator

01 August, 2010

Berdikit-dikit tapi x jadi-jadi bukit

Ramai dikalangan kita yg menabung sikit-sikit..tapi setelah sekian lama tak berbukit-bukit apatah lagi nak menggunung-gunung..Why?
Menurut statistik KWSP :
  • 72% pencarum menghabiskan duit caruman dlm masa 3 tahun
  • 90% pencarum memiliki tabungan kurang dari Rm100,000 bila mencapai umur 55tahun
  • Purata tabungan adalah Rm114,000 bagi setiap org yg bersara
  • Purata pendapatan bulanan ialah Rm475 sebulan jika diambil hayat hingga 75tahun   
Delima ini sering menghantui para pesara..ranai pesara skrg tak meneruskan budaya lama..bila pencen balik kampung..kini mereka tinggal di bandar2..bilamana kos sara diri tinggi dan anak-anak tidak dapat membantu ramai antara pesara yg bekerja semula sbg pegawai keselamatan,tukang kebun atau pemandu..ini semua kerana tabung persaraan masih tidak mencukupi!!!
Kita lihat pula keadaan inflasi dlm jangkamasa panjang.20 tahun lagi?...Harga gula naik,minyak naik dan pelbagai brg2 keperluan yg lain kita tidak sedari sudah naik..Harga makan diluar 3 kali sehari sekarang mencecah Rm15..andaikan 20 tahun kehadapan..berapa?
Jadi,ayuh kita yg telah menjejakkan kaki dlm dunia perniagaan Hai-O ini terus melebarkan sayap demi menghilangkan kerisauan,delima yg dihadapi olehh para pesara skrg..Pendapatan perniagaan bersama Hai-O terlalu lumayan..Bayangkan sudah terdapat usahawan Hai-O yg telah memiliki simpanan sebanyak Rm 8,000,000 dlm 7 tahun berniaga...
Dah ada org yg boleh...so kita semua pasti BOLEH!!!! 

CDM Julianah Binti Munaf @ CDM Yan

Tanggal 19 Julai 1975 lahirnya insan yg diberi nama Julianah binti Munaf di satu kampung di Sabak Bernam,Selangor..Anak bongsu dari 4 adik beradik ini dibesarkan dlm satu keluarga yg sangat sukar..Ibunya hanyalah seorg surirumahtangga sepenuh masa dan ayahnya hanya seorg pekebun..
Dalam menjalani kehidupan yg agak sukar,ujian telah dtg menimpa ketika beliau berumur 4 tahun krn seorg dari kakak beliau telah dipanggil utk bertemu PENCIPTANYA..itulah tanda yg kita sentiasa diuji..
     Bersekolah di Sek,Keb.Teluk Rhu sehingga Darjah 6..krn kehidupan keluarga yg sukar,beliau ke sekolah tanpa berbekalkan duit belanja seperti apa yg beri kpd anak-anak kita skrg..terima kasih kpd kakak dan 
abang yg sanggup berkorban utk adik yg ingin menimba ilmu demi membela nasib keluarga..Menyambung persekolahan di Sek Men Tunku Abdul Rahman Putra dialiran sains..Tersentak lagi dgn ujian yg Allah beri,ayah kesayangan telah pergi selama-lamanya ketika saat peperiksaan yg besar (SPM) yg akan menjadi penentu bakal menjelang..antara adik-beradik beliaulah yg paling rapat dgn arwah ayah..arwah ayah selalu berpesan "belajar bersungguh-sungguh..jgn main-main".....bersambung

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...