kutwo181.blogspot.com Headline Animator

27 September, 2010

Peralihan Mental,Fizikal & Emosi

Selamat pagi..
Pagi-pagi dah bangun seperti biasa hantar anak ke sekolah..itu pun hantar depan pagar tunggu bas sekolah datang ambik...pejam celik dah dekat hujung tahun..kejap lagi sekolah cuti panjang..tahun depan anak aku dah darjah 2...(pantas sungguh masa berlalu)..maknanya ayahnya pun bertambah lagi umur setahun...masuk 36 tahun..
Lps tengok anak aku dah naik bas sekolah urusan pertama pagi ni dah selesai..so terlintas dalam benak aku ni untuk kita kongsi bersama...apa dia?!!.....
Transition from poor thinking to rich thinking..ewah..org putih..mcm robert kiyosaki la pulak ( Rich Dad,Poor Dad )
Sebenarnya kita sbg usahawan yg berada dlm Akademi Taipan 181 ni,pastinya mencari satu kekayaan..kita tak mau makan gaji,tak mau berniaga tapi income tak tentu.....tak salah kita mencari kekayaan...memang kita orang yg LUAR BIASA...!!!..biarlah apa org nak kata..ada 2 jenis manusia yg membantutkan perjalanan kita untuk kaya yg selalu berkata 1. " kau tak kan berjaya..kau tengoklah nanti...kau akan ditipu.."...2. " kau bodoh!!..jgn buat..nanti kena padan muka kau..." Ini ayat yg biasa @ sewaktu dgn nya yg sering kita dengar...Yg bercakap pulak bukan sesiapa,adik beradik,sedara mara..kawan-kawan dll...jadi dimana kita nak dapat sokongan??????
Jawapan aku hanya di Akademi Taipan 181...Aku dah dgn Akademi hampir 3 tahun..tiada seorang manusia pun yg aku jumpa dia kata "tak payah lah..buang masa jer...baik makan gaji..."...yg selalu aku dengar " tahniah anda hebat...kau boleh...teruskan...kau pasti berjaya.."..ini adalah bentuk SOKONGAN yg kita perlukan untuk berjaya..percakapan dan pemikiran sentiasa positif....jadi kepada org-org yg berpemikiran KOLOT jgn ganggu kerja kami yg sentiasa berimpian dan positif..!!!!..jgn buang masa anda..teruskan MAKAN GAJI..
Itulah sebenarnya diri kita yg dulunya org biasa-biasa , untuk Peralihan dari org biasa kepada golongan Usahawan memerlukan kekuatan Mental , Fizikal dan Emosi yg sangat kuat...mungkin kita tak sedar sebelum ni...B'mana kita hendak mengekalkan kekuatan Mental...b'mana kita hendak mengekalkan kekuatan Fizikal...dan b'mana kita hendak menjaga Emosi ...Ini semua perlukan ILMU dan mengambil MASA..Di Akademi Taipan segala kekuatan ini tersedia..mereka-mereka yg sudah berjaya dan masih ada di Akademi lah sumber kekuatan..apa yg kita buat sekarang memang tak ramai yg org suka buat..teringat kata-kata Dato Dr Fadzilah Kamsah " Org yg luarbiasa SUKA buat apa yg org-org biasa tak suka buat "...jadi kita letak diri kita sbg org yg hebat..
Mengejar atau bermpian menjadi kaya juga adlah perkara biasa..org-org biasa juga nak kaya..siapa tak nak kaya dlm dunia ni..!!! ( tapi ada jugak yg cakap..buat apa lah kaya sangat..?..duit bukan segala-galanya..kaya-kaya pun nanti masuk lubang kubor gak...)...ini ayat-ayat biasa...ini semua ayat org yg tiada ILMU..ni lah antara kerja kita uuntuk mengubah persepsi mereka-mereka yg berpemikiran KOLOT...
Kita buka nak mengejar kekayaan sahaja tetapi yg lebih utama kita sedang mengejar KEBEBASAN..FREEDOM!!!!!..ini yg utama aku nak bagitau...BEBAS dalam segala-galanya..
bebas berbelanja,bersama keluarga,menunaikan ibadat,bercuti dimana-mana..dlm negara,luar negara dan sebenarnya inilah intipati tujuan kita bersama bisnes ni...kebebasan juga bermaksud kita memiliki bukan saja aset tetapi wang simpanan yg banyak didlm bank...duit kita selamat dan takkan habis...beranak-ranak duit tu...so mari kita set pemikiran ke arah kebebasan yg dimiliki oleh golongan-golongan Jutawan..mereka ramai yg dah tak bekerja..usia muda dan tak perlu lagi bekerja..yg bekerja hanyalah duit-duit mereka...kita sekarang bekerja untuk mencari duit dan satu hari nanti duit pula akan bekerja untuk kita....
Tak payah di renongkan..JOM kita buat!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...